• Meny
  • Meny

Krakow og kringler

Om du tidligere har besøkt Krakow, så har du garantert lagt merke til dem – En av de mange selgerne av kringler, eller obwarzanek som de gjerne omtales som. I dag står de små vognene med obwarzanek plassert på nesten hvert hjørne av Krakow sentrum.

Det klassiske bakverket er laget av hvetemel, fett, sukker, gjær, salt og vann. Deigen eltes, heves, dyppes i kokende vann og stekes så gyldenbrune under høy temperatur i 10-17 minutter. Før steking blir bakverkene gjerne overstrødd med sesamfrø, salt eller valmuefrø.

Et beskyttet bakverk

Daglig produseres, og selges det over 100.000 enheter av det populære bakverket, fordelt på 170-180 ulike salgsvogner. Obwarzanek havnet i 2010 på listen over beskyttede matprodukter innenfor EU. Bakverket regnes nå som en regional spesialitet, på lik linje med Parmaskinke og Camembert de Normandie.

For å tilfredsstille de krav som settes til en original obwarzanek, må bakverket lages for hånd. Bakverk som lages med maskin har rett og slett ikke rett til å kalle produktet sitt obwarzanek, til tross for at smak, utseende og lukt er den samme. Flere selgere av obwarzanek enes om at bakverket må lages for hånd for å opprettholde de tradisjoner som hører bakverket til.

Dens vekt må ligge på mellom 80-120 gram, og den spiralaktige overflaten må opprettholdes sprø, mens kjernen skal være myk og noe fuktig. Prisen for en obwarzanek ligger på 1.50 polske zloty, eller rundt 3 kroner.

Les mer om øl i Krakow, og priser på alkohol og uteliv i Krakow.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *