• Meny
  • Meny

Julemarked i Krakow – dette kan du oppleve

Krakow kan skryte av å ha det mest kjente og største julemarkedet i Polen. Det varer i hele seks uker og er sentralt plassert midt i gamlebyen. Kloke “spåmenn” blant lokalbefolkningen kan nærmest garantere et julemarked dekket av et idyllisk teppe av hvit snø. Julestemningen er med andre ord så godt som sikret. Julemarkedet er like populært blant lokale innbyggere som turister.

Julemat suppe Krakow marked

Julemarkedet i Krakow er et viktig element i løpet av byens høytidssesong. Tradisjonen tro begynner markedet siste uken av november og varer til andre juledag. Enkelte år varer markedet lengre. Andre ganger er markedet organisert til å vare helt til 6. januar, en festival som feirer guds realisering i sin sønn, også kjent som tre kongers dag.

Derfor er den hyggelige og stemningsfulle shoppingen noe forlenget i forhold hva folk forbinder med et julemarked. Julefeiringen i Krakow og Polen for øvrig, varer fra 24. desember til 2. februar.

Julemat julemarked Krakow

Hvor arrangeres julemarkedet?

Julemarkedet i Krakow finner sted hvert år på byens store sentrale markedsplass, Rynek Glowny. Markedet ligger lokalisert midt i det historiske distriktet i Gamlebyen. Det er vanskelig å spore opprinnelsen av denne lange tradisjonen da markedsplassen alltid har vært hovedscenen for diverse handel der julevarene gradvis melder sin ankomst.

Julemarked Krakow Rynek Glowny

I dag materialiseres Krakows julemarked i slutten av november i form av en hærskare av treboder. Her selges et bredt spekter av forskjellige juledekorasjoner, gaver, leker, søtsaker og godterier og andre matvarer, kort og mye, mye mer. I tillegg til shoppingen kan man nyte varme middagsretter ute i den friske vinterluften. Flere boder selger hjemmelaget og smakfull gløgg.

Andre attraksjoner involverer ulike kostnadsfrie arrangementer der du kan se fremføringer fra skuespillergrupper. Se også kor og landsbyartister som framfører julesanger. Lokale håndverkere som smeder og treskjærere er dessuten tilstede for å vise frem sine kunster.

Polske spesialiteter på byens julemarked

Juledekorasjonene som selges på julemarkedet i Krakow er stort sett tradisjonelle, både i utforming og motiv. De mest ettertraktede dekorasjonene er de gode gammeldagse håndmalte glasskulene. Disse fargerike kulene fremstår som en polsk spesialitet. Mange turister er ute etter elektronikk og mer fargesprakende pyntegjenstander. Dette kan man også finne på julemarkedet.

Blant bodene er det dessuten mange håndverkere som produserer lokale varer og kvalitetsvarer. Dette er definitivt stedet for å finne keramikk fra landsbyene rundt om i Polen, broderte duker og metallverk. I tillegg er det mange som holder utkikk etter folkekunst som treskulpturer og glassmalerier. Det som ikke finnes på markedet er nesten ikke verdt å lete etter.

julemarked-mat-boder-krakow

Gourmeter vil finne et godt utvalg av sesongens søtsaker på julemarkedet i Krakow. Alt fra flerfargede drops og sukkerstenger, til krydrete nøtter. En spesialitet verdt å prøve er lokale pepperkaker, ofte hjerteformede, som pyntes med farget glasur.

Pepperkaker Krakow julemarked

Prisene på julemarkedet er i all hovedsak svært konkurransedyktige. Prisnivået ligger generelt lavere i Polen enn i Norge, men likevel kan enkelte aktive tilbudsjegere bli skuffet.

Vil du ha et annet godt tips av meg? Dette er Krakow mest populære restauranter.

Anbefalt hotell for julemarkedene

Det er en fordel å bo sentralt plassert i gåavstand fra julemarkedene. I den forbindelse vil jeg komme med et tips til et hotell som ligger plassert i Gamlebyen. Moderne Hotel Unicus ligger knappe 400 meter fra Stortorget, og har således en perfekt beliggenhet til flere av Krakows beste julemarkeder.

Vakre og rene rom med air condition, gratis WiFi, ladestasjon for iPhone, minibar. Eget bad med gratis velværeprodukter. Svært godt utvalg i frokostbuffeten. Alt i alt veldig bra valuta for pengene.

Se flere bilder av rom og priser

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar