• Meny
  • Meny

Saltgruvene i Wieliczka

Ti kilometer sør-øst for Krakows sentrumskjerne Rynek Glówny ligger de kjente Saltgruvene i Wieliczka. Sammen med Auschwitz troner Saltgruvene blant toppen av de mest populære attraksjonene i Krakow.

Saltgruvene har i over 900 år stått for mye av Polens saltproduksjon. Fra tidlig av var saltgruvene en av de virkelig lønnsomme industriene i Krakow, med visse likhetstrekk fra suksessen til Norges fantastiske oljeutvinning.

Wieliczka saltgruver Krakow

På 1700-tallet ble Saltgruvenes fokus stadig mer rettet mot turistnæringen og Saltgruvene som turistattraksjon. De besøkende tas med ned langs dype ganger og trappetrinn til de kommer til et vakkert underjordisk museum som fordeler seg på både ganger og åpne kamre. Gruvene strekker seg helt ned til 327 meter under bakken. Hele 125 meter under bakken ligger det et postkontor og suvernirbutikker beregnet for de besøkende.

Tur til Saltgruvene

Etter å ha kjøpt billetter samles dere i flokk med engelskspråklig guide på bakkeplan. Ferden starter med å gå ned 27 etasjer med trapper til dere havner 64 meter under bakken. Deretter fortsetter ferden gjennom en løype på tre kilometer med ulike attraksjoner underveis, herunder statuer, belyste laguner, kapeller, suvernirbutikker og lysekroner.

Spesielt flott er den uthuggede saltversjonen av Leonardo da Vincis “Nattverden”. Etter rundt to timer får dere valget om dere vil bli med på en ekstrarunde i Saltgruvenes museumsavdeling med et dypdykk i ulike saltkrystaller og deres innvirkning, eller ta den 135 meter, og 30 sekunder lange heisturen opp til utgangen.

Suvernirbutikkene selger et utvalg av saltkrystaller, små poser med salt, badesalt, saltsmykker og smakstilsatt salt.

Når det gjelder spisesteder finner du en kafé med enklere matretter ved inngangen til gruvene. Alternativt kan du kjøpe deg et godt, tradisjonsrikt måltid i restauranten som befinner seg 125 meter under bakken. Det er for øvrig flere koselige restauranter i umiddelbar nærhet til Saltgruvene med god mat til fornuftige priser.

Saltgruver Krakow hovedrom

Verneverdige saltgruver

Saltgruvene er også en del av UNESCOs register for miljøvernede plasser og har over en million besøkende årlig. Temperaturen i saltgruvene holder seg på ca. 15 plussgrader hele året.

Totalt består Wieliczka av nesten 30 mil med korridorer. Saltgruvenes besøkende kan se 3,5 km av disse korridorene. Ikke sjelden foregår det også bryllup, konserter, konferanser og møter i gruvene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

saltgruvene-krakow-guidet-tur

Hvordan kommer du deg dit:
Kollektiv transport tar deg enkelt og billig frem til Saltgruvene fra sentrum av Krakow. Buss nummer 304 tar deg problemfritt fra det store shoppingsenteret Galeria Krakowska og til Saltgruvene. Holdeplassen du skal av på heter «Wieliczka Kopalnia Soli».

Eventuelt kan du bestille taxi fra selskapet “I-CAR”, et taxiselskap som brukes flittig blant byens studenter på grunnlag av deres lave priser. Taxi fra sentrum til Saltgruvene kommer på omlag 45 zl dersom du kjører med I-CAR.

Alternativt kan du bestille en guidet tur med hotelltransport. Da kan turene til GetYourGuide anbefales. Turene kan forhåndsbestilles her.

Inngangspriser og billetter:
Voksen: 200 kr
Barn mellom 4-17 år og student: 155 kr
Barn under 4 år: Gratis

Prisene inkluderer guiding. Prisene for en polsk guide er noe billigere. Prisene kan være noe dyrere i høysesongen.

Mer om priser og åpningstider i Saltgruvene kan du finne på de offisielle nettsidene her.

Åpningstider:
1. april – 31. oktober: 07.30 – 19.30
2. november – 31. mars: 08.00 – 17.00

Stengetidene angir tiden da billettskranken stenger, samt da siste gruppe får starte omvisningen.

Anbefalt hotell for Saltgruvene

Det finnes et par flotte hoteller i nærheten av Saltgruven, men området rundt må kunne sies å være mindre sentralt. Personlig vil jeg snarere anbefale å bo sentralt i bysentrum nært busstasjonen som tar deg til Saltgruvene enkelt og greit.

Vil dra frem et leilighetshotellet Betmanowska Main Square Residence som et svært godt alternativ. Her bor du midt i Gamlebyen til en fornuftig pris. Mange av rommene har direkte utsikt til det svært vakre bytorget. Herfra er det omlag 5 minutters gange til busstoppet som tar deg til Saltgruvene.

Rommene er flotte, rene og er innredet i klassisk stil omgitt av vakre mursteinsvegger. Når du kommer får du en trivelig velkomst på rommet med frukt og en avkjølt flaske Prosecco. Behagelige senger og en minibar som fylles opp med gratis mineralvann hver dag.

Flere av rommene har massasjedusj og boblebad. Alle rom har eget bad med gratis velværeprodukter.

Se flere bilder av rom og priser

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *