• Meny
  • Meny

Tips for deg som vil besøke Auschwitz

En times kjøring vest for Krakow finner man de kjente konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau. Auschwitz var opprinnelig arbeidsleire ment for polske politiske fanger, men skulle snart bli stedet der nazistene drepte omkring halvannen million mennesker. Blant de døde var det hovedsakelig jøder, russiske krigsfanger, polakker, sigøynere og fanger av andre nasjonaliteter.

Konsentrasjonsleirene talte totalt 48 stykker, men mesteparten av aktiviteten foregikk i de tre hovedleirene – Auschwitz I, Auschwitz II og arbeidsleiren Auschwitz III-Monowitz.

I krigens ettertid ble det bestemt av den polske regjeringen å bruke leirene som et minnesmerke til minne om ofrene, og som museum. Auschwitz er sammen med Saltgruvene en av Krakows mest populære turistattraksjoner.

Auschwitz guidet tur

Hvordan komme seg fra Krakow til Auschwitz

Herunder finner du flere alternativer – du kan benytte deg av en av de mange firmaene i Krakow sentrum som tilbyr turer med buss eller minibuss, inklusiv guidet tur. Prisen for denne tjenesten er ca. 250 kroner og inkluderer som regel henting fra ditt bosted i Krakow.

Et alternativ er å bruke GetYourGuide som har spesialisert seg på guidede turer. Inkludert i prisen får du hotelltransport til og fra Auschwitz, reiseleder og guide, samt forbi-køen-adgang. Billetter kan bestilles her.

auschwitz-tur-krakow-polen

Det billigere alternativet er å benytte seg av offentlig transport via buss. Her ligger prisen på rimelige 30 kroner hver vei. Bussene går fra sentralbanestasjonen i Krakow som ligger fem minutter fra parkringen Plantys nordside. Bussturen tar ca. halvannen time.

Et annet alternativ er å kjøre tog til Oswiecim som ligger én km fra Auschwitz. Derfra kan du enten ta buss inn til konsentrasjonsleiren, eller gå avstanden til fots. Taxi fra Oswiecim til Auschwitz vil koste deg ca. 40 kroner.

For å komme deg fra Auschwitz til Birkenau kan du bruke konsentrasjonsleirenes kostnadsfrie shuttlebuss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birkenau Auschwitz guidet tur

Guidede turer på Auschwitz

Det anbefales å benytte seg av en guide når du skal navigere deg gjennom Auschwitz for å få en enda dypere forståelse av konsentrasjonsleirene. Samtidig vil du høre historier om tidligere fanger som har returnert for å se museet.

Kan gå god for de organiserte turene gjennom Get Your Guide. Her finner du turoperatører med et flerfoldig antall tusen tilbakemeldinger fra tidligere reisende. Et sikkert kvalitetstegn på at dette er en turoperatør med orden i sakene.

Den guidede turen inkluderer tur/retur transport fra Krakow, inngangsbilletter, omvisning og hodetelefoner. Billetter bestiller du her.

Tips: Husk å ta med gode sko og klær tilpasset været. Det er ikke nødvendigvis lange avstander som skal tilbakelegges, men det er uansett greit med godt fottøy. Anbefaler å ta med en flaske med vann og enkel mat.

Åpningstider Auschwitz:
Desember: 07.30 – 14.00
Januar og november: 07.30 – 15.00
Februar: 07.30 – 16.00
Mars og oktober: 07.30-17-00
April, mai og september: 07.30-18.00
Juni, juli og august: 07.30-19.00

Mer om åpningstidene og regler rundt besøket til Auschwitz kan du finne på de offisielle nettsidene her.

Anbefalt hotell for besøk

Det finnes et par brukbare hoteller ikke langt fra konsentrasjonsleirene, men området kan oppfattes som noe øde. I den forbindelse ville jeg heller overnattet i sentrum og kommet meg til Auschwitz med bruk av buss eller hentetjeneste.

Sentralt i Gamlebyen ligger det moderne Mercure Hotel. Et par hundre meter fra hotellet ligger sentralbanestasjonen som tar deg til Auschwitz.

Rommene er stilrene og innehar en svært god standard. Hotellrommene er utstyrt med TV, skrivebord, eget bad og en vanvittig god seng. Kontinental frokost serveres hver morgen med varme og kalde frokostretter.

Se flere bilder av rom og priser

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *