• Meny
  • Meny

Krakow-tur med barn – Opplev hva den polske middelalderbyen har å by på

Polen byr seg frem som et attraktivt reisemål for mange nordmenn, som i de senere årene har oppdaget hva landet har å by på. Mye har forandret seg siden selvstendigheten, og landet kan by på en høy standard, og det til en rimelig pris. Både mat og opphold er gunstige for ferieglade nordmenn som vil ha en storbyferie utenom det vanlige.

krakow slott borg Polen ferie barn

Krakow er en av de største byene i det moderne Polen, og det er også en av de eldste byene med ekte polsk historie. Det var også lenge et stort for forvaltningssentrum for større og mindre riker, og var Polens hovedstad fra 1039. Deretter tjenestegjorde byen også som hovedstaden i det Jagellonske Imperiet fra slutten av 1300-tallet.

Krakow blomstret i denne perioden, og tiltrakk seg kunstnere, håndverkere og vitenskapsmenn, som satte sitt varige preg på byen og dens bygninger og gav den en stor mengde kulturskatter. Severdigheter fra denne perioden er for eksempel slottet på Wawel-berget og katedralen som er del av denne renessanse-bydelen som ligger like ved elvebredden til Wisla. Derfor regner polakkene selv også Krakow som Polens kulturhovedstad.

Hva kan man gjøre sammen med barna i Krakow?

Krakow byr på en rekke severdigheter, men om du er på Krakow-tur med barn er det viktig å finne en balanse mellom kulturelle aktiviteter og sightseeing, så vel som ting alle barn syns er gøyale. Det beste er selvfølgelig å finne ting dere kan gjøre som gjør alle til lags.

Dette utelukker selvfølgelig ikke at dere ser på gamle bygninger, eller de historiske kunstskattene som vises inne i Wawel-slottet, men velg ut noen dager som er spesielt tilpasset for å glede barna. Her snakker vi om smak og modenhet hos dine små også, og det kjenner nok du og barna best til selv.

Barnevennlige hoteller og overnatting i Krakow

Mange reiser til Polen fordi det rett og slett er billig. Du kan spise en bedre middag med familien uten å måtte ut med en norsk dagslønn, og du kan også overnatte rimelig billig. Om du vil reise til Krakow med barn, er overnattingen fortsatt rimelig, selv om du vil bu midt i sentrum av byen.

Yourplace Top Apartments ligger for eksempel midt i byens sentrum, 500 meter fra markedsplassen. Her betaler du ikke mer enn kr 500 per natt for en snittfamilie med to barn. Da får dere en leilighet med 3 soverom, 2 bad, og en moderne innretting. Babysenger er inkluderte, det finnes egne aktiviteter for barna og barnepass (som koster litt ekstra). I leiligheten finner du også vaskemaskin. Om du vil, så henter de dere på flyplassen.

Det samme selskapet drifter også andre overnattingssteder med samme tjenester og god standard. Yourplace Central Apartments ligger for eksempel i Gamlebyen, og enda litt nærmere sentrum. Det meste av severdigheter, gode restauranter og puber er i nærheten, og du kan ordne barnepass på hotellet.

Se flere bilder og priser her.

Om vi sammenlikner rent prismessig, så vil du måtte ut med rundt fem ganger så mye, ca kr 2 500, om du vil overnatte på en av byens beste og mest sentrale hoteller, Radisson Blu Hotel Krakow.

Det går også an å overnatte billigere i Krakow enn de to øverst-nevnte overnattingsstedene også. I Princess Apartments kan du nesten halvere prisen på overnattingen, ned til kr 270 natta, men da er du nede på en litt dårligere standard, med litt slitt og litt stygt, men egentlig helt greit.

Beliggenheten er derimot fortsatt like genial. Badet holder en helt grei standard, du har fortsatt egen vaskemaskin, og kjøkkenet er helt kurant.

Gode forslag for barneaktiviteter i Krakow:

Besøk saltgruvene for et eventyr utenom det vanlige

En sikker vinner, og noe utenom det vanlige, kan være en utflukt til de historiske saltgruvene like utenfor Krakow. I forstaden Wieliczka. Gruvene var i drift fra det 13de århundre, og produserte frem til 2007 fortsatt bordsalt.

ferie-barn-krakow-saltgruvene

Gruvene burde være både interessante for barn. Her tar man lange trapper ned under jorda, og blir ført gjennom kunstfullt utskårede huler. Nede i mørket finner du fire kapeller som gjennom tiden ble hugget ut av gruvearbeiderne, så vel som huler med mer moderne kunstneriske utskjæringer i sten-saltet.

Den vanlige guidede turen under jorda er på rundt 3 kilometer, og tar gruppene med gjester gjennom gruvesjakter, kapellene, forbi utstillingen av statuene, så vel som til den underjordiske saltsjøen. Det største kapellet er såpass stort at det den dag i dag kan brukes for å holde bryllup, i meget vakre og spesielle omgivelser.

Deretter tar man den nyere arbeiderheisen opp til overflaten igjen. Helheten av den guidede turen dekker ikke mer enn kanskje 2 % av helheten av gruvenettet under Wieliczka.

Når dere kommer ut er det også mulig å besøke det lille gruvemuseet, eller å besøke restauranten like ved.

Badeparken Aquapark / Park Wodny

Vannparken Park Wodny, er et fint avbrekk fra byvandringer og slikt, for barnas del og også for de voksnes del. Ikke bare finnes det 8 sklier med en sammenlagt lengde på 800 meter, muligheten for å padle til en piratøy, en kunstig elv, så vel som vegger for fjellklatring, men du finner boblebad, badstuer med isbad og tilbud om Aqua Gym også. Dertil finnes det en sandstrand, men den er kun åpen på sommeren.

Dette er polens største innendørs badeland, og med det er det også åpent nesten alle dager, fra klokken 8 00 på morgenen, til 22 00 på kvelden. Legg merke til at polakkene er nøye på dette med katolske merkedager, og at bassenget dessverre stenger på dager når det menes at folk skal gå i kirken. Billetten for inngang er rimelig, med rundt kr 100 per person, om dere blir lenger enn 2 timer.

Annet gøy for de små

Når man er i byen kan man nyte en del by-ting som vi ikke alltid har hjemme. Andre gode forslag for hva barna kan syns er gøy i Krakow, kan være byens dyrehage, med mer enn 30 arter fra hele verden, eller Fantasy Park i Krakow Plaza, hvor du finner spilleautomater og videospill, og bordspill som billiard og lufthockey, så vel som bowling.

Like vedsiden av finner dere også Abrakadabra, som er et innendørs lekeland for de minste. Her kan man deponere barna om man vil vandre rundt på kjøpesentret, eller om dere vi spille litt i fred.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *