• Meny
  • Meny

Mat i Krakow og polske mattradisjoner

Den polske befolkning har i lange tider vært opptatt av å holde på tradisjoner, dette gjelder også innen matveien. Den første polske kokeboken sies å være utgitt i 1682. Polsk mat har fra flere hundre år tilbake tatt med seg impulser fra Litauen og Tyrkia. Disse impulsene har satt sine spor på hverdagsmaten og har bidratt med et hav av spennende smaker.

pierogi polen krakow tradisjonsmat

Mye av det man kjenner fra polsk mat kan man også finne i Tsjekkia, Hviterussland, Ukraina og Litauen, eksempelvis pierogi som i praksis er et fyll dekket med deiginnpakning. Fyllet kan være mais, kjøttfarse, ris, grønnsaker, ost, kål eller frukt. Kun fantasien til den enkelte kokk setter grensen.

Et annet eksempel på Polens impulser fra andre land er deres rett kalt «kotlet schabowy» som er helt likt hva vi kjenner fra Tyskland og Østerrike som schnitzel.

Kotlet schabowy polsk mat tradisjonsmat Krakow

Oppsøk stedene der polakkene spiser

Polsk mat bygger på mye bruk av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye vintergrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Et godt tips når du besøker Krakow er å se etter restauranter der de lokale spiser. Dette er et utmerket råd som sikrer deg rimelig og velsmakende mat med basis i polske tradisjoner.

Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. Ofte spises måltidet rundt kl 14.00 og består av tre retter. Da gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.

makowiec bakverk valmuefro Polen Krakow tradisjonsmat bakverk

Makowiec er et type bakverk som kan ligne veldig på en kringle eller rund formkake med et søtt fyll i midten basert på smør, sukker og valmuefrø.

Som forrett er suppe et mye brukt valg, men også spekemat, ulike typer grønnsaker og sild benyttes. Ved siden av hovedretten serveres ofte gjæret kål (en noe surere variant av surkål), kokte poteter eller rotgrønnsaker. Som drikke til maten velges ofte mineralvann eller en av deres kjente ølsorter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *