• Meny
  • Meny

Nasjonalmuseet i Krakow

Like ved Park Jordana finner vi Nasjonalmuseet i Krakow. Tidligere lå museet i etasjen over markedet i Sukiennice, den ikoniske markedsbygningen plassert i midten av Rynek Glowny. Museet ble etablert i 1879, men ble ikke fullført før i 1992 etter store forsinkelser under andre verdenskrig og Polens kommunistiske periode.

Bygningen går for å være hovedavdelingen til Det polske nasjonalmuseet, en samling som blant annet har avdelinger i Warsawa, Poznań, Gdańsk, samt flere avdelinger innad i Krakow.

Utstillinger og samlinger

Selve kjernen i museets samlinger er først og fremst polsk kunst, da gjennom skulpturer, malerier og pyntegjenstander. Samlingene inkluderer også gjenstander fra den ortodokse kirke, orientalsk kunst med hovedfokus på Japan, samt verker fra den vestlige delen av Europa. Samlingene huser også en rekke imponerende eksempler på papirkunst, herunder manuskripter, eldre eksempler på trykkerikunst og fotografier.

Du vil også finne en av Polens største samlinger av skulpturer og malerier fra slutten av 1800-tallet, med verker av de kjente polske malerne Włodzimierz Tetmajer, Jacek Malczewski og Leon Wyczółkowski. Er du glad i ting som glitrer, vil du glede deg over museets edelsteiner og gullsamlinger fra 1100-tallet til 1700-tallet. Orientalske tepper, kostymer, musikkinstrumenter og glassmalerier fra Krakows kirker er også representert.

Totalt måler samlingene nærmere 780 000 ulike gjenstander, de aller fleste donert.

Tips:
Legg museumsrunden til søndag. Krakows statlig eide museer har da gratis inngang.

Beliggenhet:
Museet holder til omkring én kilometer vest for Gamlebyen.

Adresse:
Aleja 3 Maja 1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *