• Meny
  • Meny

Kleshallen (Sukiennice)

Om du har gjort et par bildesøk på “Krakow” så har du helt sikkert lagt merke til den vanvittig flotte bygningen med navn Sukiennice, på engelsk ofte kalt for Cloth Hall (Kleshallen). Bygningen er blant Krakows aller mest kjente ikoner, og kan definitivt sies å være blant byens vakreste med sin klassiske arkitektur, flotte utsmykninger og partier med buet tak.

Spesielt mektig ser bygningen ut om kvelden når veggene belyses av lyskastere og fontenen på den nord-østre siden er i full gang. Sukiennice holder til midt på Rynek Glowny, en beliggenhet som gjør bygget til det virkelig sentrale punktet i Krakow.

Handel og forretninger har vært Sukiennices viktigste funksjon gjennom tidene, da spesielt rundt gullalderen på 1400-tallet. Eksotiske tekstiler som silke og lær, samt krydder og voks ble eksportert fra Østen, mens tekstiler fra lokalområder ble samlet for videre handel. Salt fra Saltgruvene stod også på listen over tilgjengelige produkter.

Shopping i Sukiennice

Sukiennice holder den dag i dag fast på sin rolle som handelssenter, og tilbyr shopping gjennom en rekke boder som er plassert på hver side av en bred avenue på innsiden av bygget. Flere av bodene har et godkjent utvalg av smykker med rav (engelsk: amber). Rav er navnet på kvae fra trær som har blitt forstenet etter å ha ligget i havet i minst 30 millioner år. Tradisjonelle, håndproduserte polske sjakkbrett i treverk kan kanskje også være noe? Øvrige gjenstander som selges er blant annet hansker i saueskinn, tekstiler, leker og porselen.

Overetasjen er gjenstand for et flott museum som har spesialisert seg på polsk kunst fra 1800-tallet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *