• Meny
  • Meny

Oskar Schindlers fabrikk

Oskar Schindler er navnet på den sudettyske forretnings- og industrimannen som er aller mest kjent for å ha reddet rundt 1.100 jøder fra holocaust. I 1939 dro han fra Tyskland til Polen for å snuse på gode forretningsmuligheter og kjøpte det samme året en emaljefabrikk som fikk navnet Deutsche Emailwaren-Fabrik.

Det sies at han i starten av produksjonsfasen var svært opptatt av penger, men at han i senere tid skjermet og brydde seg mer og mer om sine arbeidere. Livet på Oskar Schindlers fabrikker ble filmatisert av Steven Spielberg i 1993 gjennom filmen Schindler’s List. Du kan også lese om historien i boken Schindlers Ark, skrevet av Thomas Keneally.

Museet i Krakow

I 2010 åpnet museumsdelen av Oskar Schindlers fabrikker i Krakow. Her tas du med på en rundreise i museet der historien er gjenfortalt gjennom en rekke multimedia-tilbud som skjermer, fotografier, tavler og originale tidsskrifter. Via utstillinger og videointervjuer med overlevende blir helhetsinntrykket meget forsterket når du hører om deres erfaringer og følelser knyttet til perioden på fabrikken.

Spesielt spennende er de gjenskapte kjellerleilighetene fra Krakow, gatescenene, frisørsalong og kontoret til Oskar Schindler. Det hele blir spesielt virkelig når du omringes av emaljeprodukter fra fabrikken, malerier og annet rekvisita.

Oskar Schindlers fabrikker er ikke bare et museum, men du finner også en bokhandel, kafé, kinosal og pedagogiske aktiviteter som utfordrer deg selv. På polsk kalles fabrikken ofte for Fabryka Schindlera.

Komme deg dit

Oskar Schindlers fabrikker holder til tre kilometer sør-øst for sentrumskjernen og markedsplassen Rynek Glowny og er således ikke lange gåturen. Ta enten trikken til Plac Bohaterow eller bussen til Krakowska Akademia dersom du vil bruke kollektivtrafikk.

Åpningstid:
November – mars:
Mandager: 10.00 – 14.00
Tirsdag – søndag: 10.00 – 18.00

April – oktober:
Mandager: 10.00 – 16.00
Tirsdag – søndag: 10.00 – 20.00

Billetter:
Vanlig pris: 25 PLN
Redusert pris: 20 PLN

Mandager er det fri inngang. Antallet gratis billetter er begrenset så her gjelder førstemann til mølla prinsippet. Les mer om billetter her.

Adresse:
Lipowa 4

Telefon:
+48 12 257 10 17

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *