• Meny
  • Meny

Hvilke severdigheter i Krakow burde du få med deg?

Det sies at en reise til Krakow er som en reise i tiden, noe som nok ikke er helt feil, da byen sannsynligvis hører til blant de eldste storbyene i Europa. Byen, som er den tredje største i Polen, var også utvalgt som europeisk kulturhovedstad i år 2000.

Krakow ble Polens hovedstad første gang i 1038, og det er funnet rester av bosetting i området som er over 6000 år gamle. Man finner mange bygninger i byen fra 1100-tallet, og byen står i dag på UNESCOs liste over verneverdige byer.

Krakows jødedistrikt

I moderne tid er det gjerne annen verdenskrig man forbinder med byen, og det foregikk store overgrep mot jødene nettopp her. Noe som har resultert i flere filmer fra området, hvorav en av de mest kjente er Spielbergfilmen Schindlers Liste.

Schindlers Liste er basert på hendelsene som skjedde der under krigen, hvor Schindler reddet over 1000 jøder fra konsentrasjonsleirene, ved å ansette dem i sin fabrikk, en fabrikk som fortsatt står der, og som i dag er et yndet turistmål.

Er man i Krakow bør man også besøke jødekvarteret, hvor også flere av kulissene etter innspillingen av Schindlers Liste fortsatt befinner seg, og markedsplassen, som faktisk også er europas største, med Mariakirken like i nærheten. Det finnes også flere minnesmerker fra krigens dager.

Matopplevelser og flotte slott

Er man til god mat, bør restaurant Wierzynek så absolutt besøkes, en fantastisk restaurant med en historie helt tilbake til slutten av 1300-tallet. Vær imidlertid oppmerksom på at på grunn av dens popularitet, bør det reserveres bord god tid i forveien.

Av andre museer kommer man ikke utenom Czartoryskimuseet, som siden det ble etablert i 1796 har opparbeidet seg et rykte som det viktigste museet i Polen i dag. Her finner man kunst fra europeiske kunstnere fra tiden mellom 1300 til 1900-tallet, og spesielt kjent er museet for sine verker av Leonardi Da Vinci og Rembrandt.

Polen er full av praktfulle slott, og i Krakow finner man blant annet Wawel-slottet, hvor den polske kongefamilien var bosatt i tiden fra årene 1038 til 1596. Slottet er delvis åpent for publikum og inneholder i dag også et museum man kan besøke.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *