• Meny
  • Meny

Jødekvartalet Kazimierz

Kong Kasimir III grunnla i 1335 Kazimierz, det jødiske distriktet som holder til like sør-øst for Gamlebyen, ved Wislas elvebredder. Kazimierz hadde opprinnelig rolle som selvstendig by fra 1300-tallet og frem til 1800-tallet, og fungerte som smeltedigel for den kristne og jødiske kultur.

Andre verdenskrig la igjen store skader i Kazimierz, med enorme ødeleggelser og store mennesketap blant den jødiske befolkningen. Med en så sentral rolle i Europas historie, vil du garantert ikke angre om du legger av en dag eller to Kazimierz.

Kazimierz gater Krakow butikker

Til tross for at området kun befinner seg en rask gåtur fra sentrum, så vil du straks legge merke til at du befinner deg i et helt annet strøk. Turistfølelsen er borte, bebyggelsen annerledes og veinettet er erstattet med små, koselige gater. Det hele føles litt som når du kommer fra Oslo sentrum og opp til Grünerløkka.

kazimierz-joedekvartalet-krakow-polen

Kazimierz blir trendy

Da Steven Spielberg spilte inn Schindler’s Liste på det tidlige 90-tallet, brukte han i hovedsak Kazimierz som innspillingssted. Filmen var med på å skape enorm blest og interesse for Kazimierz, som igjen førte til en vekst av kafeer, restauranter, butikker og innflyttere.

Området har blomstret opp med et svært trendy rykte, og sies gjerne å inneha den samme rollen som Soho har for London, eller det Latinerkvarteret har for Paris. Kazimierz er i dag et livlig område, spekket med gallerier, museer, synagoger, historiske restauranter og en ubeskrivelig atmosfære.

Omvisning på Schindlers fabrikk

Omvisning paa Schindlers fabrikk i Krakow

Om du først befinner deg i Kazimierz kan det anbefales å ta en tur innom Oskar Schindlers fabrikk. Den kjente fabrikken holder til knappe 900 meter fra Kazimierz, en liten gåtur over elven Wisla.

Et besøk til fabrikken er et tilbakeblikk til andre verdenskrig, Holocaust og mannen som reddet over tusen jøder gjennom heltemodig innsats. Her får du både rik og lærerik historie, samt dyp innsikt i livene til personene som ble reddet gjennom Oskars bragd. På museet får du sett originale gjenstander fra krigen, og et imponerende antall bilder og filmer.

Kan anbefale å bestille omvisning gjennom den verdensledende reisearrangøren Get Your Guide. Da får du både adgang til museet og omvisning gjennomført av engelsktalende guide.

I tillegg har du gratis kansellering inntil 24 timer før start. Billettene har dessuten fordelen ved at du slipper køen, dette kan være uvurderlig under de mest populære tidene. Bestill billetter her

Tips til rask gastronomisk opplevelse på ekte Krakow-vis

Dra til Plac Nowy i Kazimierz og spis Zapiekanki. Dette er en form for gatekjøkkenmat der en halv baguette toppes med skinke/storfekjøtt, sopp, grønnsaker og ost. Baguetten gratineres så i ovn.

Hva bør du se i Kazimierz?

Den jødiske bydelen har flere kjente severdigheter du bør få med deg. Nedenfor har vi samlet et knippe av dem.

Markedet på Plac Nowy

Plac Nowy krakow marked

Helt siden det tidlige 1900-tallet har plassen fungert som en travel handelsplass. Den historiske paviljongen har den dag i dag funksjon som sentrum for boder med antikviteter, hjemmelaget håndverk, klær og second hand.

Bodene holder åpent gjennom hele uken. I helgen kan du dessuten kjøpe gastronomiske fristelser fra lokale bønder.

Den gamle synagoge

Ferdigstillelsen av den flotte synagogen dateres tilbake til 1400-tallet. Det gjør bygget til det eldste eksisterende eksempelet på jødisk arkitektur i Polen.

Synagogen er ikke lenger operativ, men fungerer i dag som museum, og som et opplysende minne om tidligere epoker. Utstillingene skiftes med jevne mellomrom, og du kan dessuten kjøpe flotte bøker relatert til jødene i Krakow i synagogens bokhandel.

Det jødiske museet Galicia

For å få et dypere innblikk i jødenes historie i Polen bør du legge turen innom det jødiske museet Galicia. Gjennom informative utstillinger får du en følelse av hvordan jødene i det søndre Polen og Ukraina hadde det.

I likhet med Den gamle synagoge har også museet en koselig bokhandel du bør besøke. Ikke glem å få med deg veggmaleriene i bakgården.

For øvrig vil jeg anbefale å se den gamle jødiske kirkegård (Remuh).

Anbefalt hotell i Kazimierz

Lokalisert rett ved elven Wisła ligger det nydelige Hotel Galaxy. Med gåavstand til alle attraksjoner i Kazimierz ligger alt til rette for at du kommer til å trives. Rett i nærheten ligger et stort kjøpesenter. Hotellets spa kan anbefales, men husk å bestille behandling på forhånd.

Hotellet har rene og flotte rom med eget bad utstyrt med hårføner. Inkludert i romprisen er tilgang til svømmebasseng, treningsrom, badstuer og boblebad. Regn med å betale ca. 200 kroner for taxi fra hotellet til flyplassen.

Se flere bilder av rommene og priser

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *