Den polske storbyen Krakow har de siste årene opplevd enorm vekst av tilreisende nordmenn, mye grunnet de billige direkterutene fra flere av Norges største flyplasser, kombinert med lave priser på overnatting, mat og drikke. Med sin tragiske forhistorie, og vakre arkitektur er byen så langt mer enn billig øl og biff. Mange velger derfor å kombinere Krakow-turen med et besøk på en av byens mest populære attraksjoner – Auschwitz, Saltgruvene og Oskar Schindlers fabrikk.
Auschwitz og Saltgruvene
Et garantert minne for livet vil være og besøke de kjente konsentrasjonsleirene Auschwitz, en times kjøring vest for Krakow. Til tross for de grusomme handlingene som fant sted under andre verdenskrig er leirene er definitivt must dersom du ønsker en bredere forståelse av hva som foregikk her. Det anbefales at du tar del i en guidet tur for å sikre best mulig utnyttelse og forståelse av besøket.
Saltgruvene er i likhet med Auschwitz, et av Krakows store trekkplastre. Saltgruvene befinner seg 10 kilometer sør-øst for Krakow, i byen Wieliczka, og tar deg med ned flere hundre meter under bakken på en reise gjennom saltutvinningens historie, det hele i godt selskap av vanvittig vakre utsmykninger i salt, lange ganger, kafeer, underjordisk postkontor og suvenirbutikker.
Flere attraksjoner du burde sjekke ut
VI kommer heller ikke unna et besøk til den tidligere fabrikken til Oskar Schindler, en forretningsmann som under andre verdenskrig reddet over 1 100 jøder ved å ansette dem som fabrikkarbeidere. Fabrikken holder til tre kilometer sør-øst for sentrumskjernen og nås enkelt ved bruk av trikk eller taxi. Gjenskapte gater fra Krakow med dramatiske hverdagssituasjoner, videointervjuer med overlevende og utstillinger med originale gjenstander er blant museets og fabrikkens attraksjoner.
En tur til den enorme Markedsplassen med historie tilbake til middelalderen med sin kjente kleshall i midten er et definitivt must. Har du søkt opp bilder fra Krakow vil du helt sikkert finne denne Markedsplassen på 70-80 % av bildene. Kleshallen i midten av torget er stedet å gå om du er interessert i tradisjonelt håndverk, rav-smykker, skinnfeller, suvenirer og pynteartikler til hjemmet. Kombiner gjerne besøket med en tur til Mariakirken, en vakker, gotisk mursteinskirke fra 1300-tallet.
Ofte kan det være like så behagelig å oppleve severdigheter med beliggenhet i sentrum, som ikke krever at du melder deg på, kjøper billetter og må være der til et fastsatt tidspunkt. Da kan det anbefales at du starter dagen med en avslappende, tradisjonell frokost på en av Krakows gatekafeer, før ferden fortsetter sørover gjennom parken Planty, den sirkelformede parken som omkranser sentrumskjernen. Gå så videre sørover til du kommer til Wisla, elven som renner gjennom Krakow, før du så legger et besøk til Wawel-slottet, et vakkert slottsimperie sammensatt av en rekke bygninger bygget i ulike tidsepoker. Dagen kan du med hell avslutte med middag i Kazimierz, Krakows historiske jødedistrikt som blant annet huset store deler av innspillingen til den kritikerroste storfilmen Schindler’s List, regissert av Steven Spielberg.
En smak av det polske kjøkken
Tradisjonelt sett er Polen kjent for sine kjøttrike retter, fyldige sauser og tilbehør bestående av kål og poteter. Dette er fortsatt normen hos flere av Krakows restauranter med fokus på tradisjonsrik mat, selv om flere har prøvd å modernisere matrettene ved å importere ideer og inspirasjon fra det spanske, franske og italienske kjøkkenet. En rett du burde prøve lyder navnet “Golonka” og består av langtidsbraisert svineknoke, servert med potet, pepperrot, sennep og duggfriskt øl.
Ta gjerne en tur til Starka Restaurant som holder til i Kazimierz. Denne restauranten kan skilte med vanvittig god, tradisjonsrik mat der du umiddelbart drar kjensel på de ekte og ærlige smakene. Lidenskapelig utført og avrundet med smaksrike desserter og stedets store trekkplaster, den hjemmelagde vodkaen med smaker som hasselnøtt, kirsebær, ingefær og vanilje.
Et glass polsk pils i solsteiken
Vi skal selvfølgelig heller ikke glemme det polske ølet, der den lyse lageren med alkoholprosent på 5,6 % definitivt er mest utbredt og drukket. Prøv eksempelvis et glass med avkjølt Tyskie eller Żywiec på en av Gamlebyens vakre ølstuer. Og prisen? 8-20 kroner per halvliter. Dersom været tillater det burde du også jekke nedpå en kald utepils på en av spisestedene som holder til på Rynek Glowny, Krakows enorme markedsplass. Det å sitte ute en solfylt sommerdag med et godt glass drikke, hyggelig selskap, gatemusikanter og elegante hester som traver sakte forbi er intet annet en fantastisk. Det hersker en slik stemning på Markedsplassen som garantert drar deg tilbake til Krakow – igjen og igjen…
Skriv en kommentar