• Meny
  • Meny
mariakirken krakow Polen St Mary basilika

Mariakirken

På markedsplassen Rynek Glowny står den plassert. Den flotte mursteinskirken fra 1300-tallet med det engelske navnet St. Mary’s Basilica (polsk Kościół Mariacki). Kirken er blant de mest populære attraksjonene i Krakow og definitivt blant de mest fotograferte.

Et av kirkens kjennetegn er kirketårnene, med sin usymmetriske høyde og utsmykninger. Legenden sier at tårnene ble bygget av to brødre, hvorpå den ene drepte den andre da han fant ut at han hadde bygget et høyere tårn. Drapsvåpenet henger i Sukiennice, markedshallen på torget. Kirken forøvrig er bygget etter gotisk arkitektur, og har et av Europas vakreste interiør.

trompet hymne mariakirken krakow trompetspiller musikk

Hver time spilles det en kort melodi med navn Hejnał, som plutselig brytes av. Melodien og den drastiske avbrytelsen er til minne om trompetblåseren fra 1200-tallet som ble skutt i halsen av en pil, mens han advarte Krakows befolkning mot et mongolsk angrep. Melodien sendes også på polsk radio, hver dag klokka 12.00.

Besøke Mariakirken

Det beste vil være om du besøker Mariakirken på en solrik dag. Med solskinn vil kirkens vindusmalerier og innvendige utsmykninger tildeles den rettferdigheten de fortjener. Sørg for å legge av en god stund så du kan bruke litt tid på å granske hver enkelt skulptur, og maleri.

mariakirken innvendig glassvinduer krakow

Kirken er full av gullfargede minnesmerker, graver og fantastiske kunstverk. Det aller mest berømte monumentet er riktignok altertavlen hogd ut av Veit Stross. Altertavlen er å regne som nasjonalskatt i Polen, og er den største gotiske altertavlen i verden.

Fra tårnets utsiktspunkt på 54 meters høyde har du enestående utsikt over markedsplassen, og Krakow som helhet. For å komme opp til utsiktspunktet er du nødt til å stige opp 239 trappetrinn. Til gjengjeld er panoramautsikten helt formidabel.

mariakirken Polen Krakow utsikt vindu tarn

Billetter kjøpes i suvenirbutikken på søndre side av Mariakirken. For å kunne ta bilder innendørs er du nødt til å betale et lite gebyr på rundt en tier. Du vil da motta et klistremerke som festes synlig på overkroppen.

Se også forslag til hotell i Krakow, og informasjon om uteliv i Krakow.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *