• Meny
  • Meny

Wawel-slottet

I sentrumskjernen av Krakow ligger det enestående Wawel-slottet med fantastisk utsikt over Stare Miasto og den nærliggende Wisla-elven. Slottet er en av attraksjonene du burde ha på din besøksliste, i tillegg til Auschwitz, saltgruvene og Oskar Schindlers fabrikker.

Wawel-slottets plassering er valgt svært strategisk slik mange av de tidlige slottene i Øst-Europa. Slottet et plassert like ved Wisla-elven og oppe i Wisla-åsen med den mening i å gjøre det så vanskelig som mulig for eventuelle angripere. Slottet er ikke bare én bygning, men en samling av katedral, palasser og «vanlige» bygg fra ulike tidsepoker. Wawel-slottet ble først og fremst brukt for et tilholdssted og sikkerhet for polske herskere og elite.

Hva kan du se og oppleve på slottet?

Når du ankommer Wawel-slottet går du først gjennom en herskapelig port og deretter kommer du til en stor gårdsplass som inneholder flere ruiner og strukturen av det som tidligere var storslåtte bygninger. Med en dose fantasi så kan du drømme deg tilbake til den tiden for flere hundre år siden da elegante herskere regjerte fra tronen og spankulerte rundt i gårdsplassen med sine hester og tjenere.

Opplev dragens hule

På innsiden av slottet kan du se det originale interiøret med malerier fra rennesansen, dekorasjoner og møbler. Du kan også ta et dypdykk inn i skinnende smykker og juveler som var forbeholdt den polske kongefamilien, samt sverd og våpen.

Glem heller ikke «Dragon’s Den» som er navnet på hulen i Wawel-åsene der visstnok Dragen av Wawel skal ha oppholdt seg (Smok Wawelski). Legenden sier at dragen skal ha drept de sivile, plyndret deres hjem og stjålet deres levebrød. Videre sier historien at unge jenter skal ha blitt ofret til dragen én gang pr mnd.

Reisen ned til Dragens hule starter i “Tyvenes tårn”. Du går først ned trappene i tårnet før du kommer ned til selve dragehulen som innehar en imponerende lengde på 270 meter. Omlag 80 meter av disse er åpen for offentligheten. Flere av hulene var tidligere fylt med vann og hadde funksjon som vannreservoar for beboere og ansatte på slottet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

wawel-slottet-krakow

Komme seg fra sentrum til Wawel-slottet:
Slottet ligger såpass sentralt at du like gjerne kan ta beina fatt og gå den ene kilometeren fra sentrum og opp til slottet. På veien vil du uansett få med deg smaken av de vidunderlige, små butikkene, parken Planty og se deler av det gamle, jødiske distriktet Kazimierz.

Adresse:
31-001 Kraków, Wawel 5

Oppdatert informasjon om billettpriser og utstillinger kan du finne på de offisielle nettsidene her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *