• Meny
  • Meny
Reise til krakow

Reise til Krakow – 10 gode tips du bør lese

Det sies at å reise til Krakow er som å reise i tid – hvilket nok stemmer, i hvert fall hvis man reiser til den gamle bydelen. Selv om byen har utviklet seg med alt fra kaffebarer og sushirestauranter til designerbutikker og kjøpesentre, så har den stadig beholdt sin sjarme fra mer enn 500 år lange historie som hovedstad. Her er noen enkle tips for deg som planlegger å legge turen innom byen.

1. Forbered deg! Krakow er en stor by med utallige severdigheter, og det kan være vanskelig å vite presis hva man vil se når man først er der. Sjekk litt rundt på internett før du reiser hjemmefra, og legg en plan over hva du vil se hvilke dager.

2. Husk pass. Selv om det ikke er hverken visumplikt eller andre begrensninger for å reise til Polen regnes pass som eneste gyldige identifikasjon i tilfelle kontroll ved innreise. Passet behøver ingen bestemt gyldighetsperiode ut over at det ikke skal være utløpt på dato.

3. Husk kontanter. Selv om de fleste større etablissementer og forretninger aksepterer utenlandske betalingskort er det fortsatt mange som ikke gjør det. Og for ordens skyld, valutaen i Polen er zloty. Selv om enkelte også aksepterer euro foretrekkes fortsatt landets egen valuta. Det finnes imidlertid rikelig med minibanker, i hvert fall i turistområdene, så det burde ikke være noe problem.

4. Reis kollektivt. Mange velger å dra til Krakow som en del av en lengre bilferie gjennom Europa, men skal man tilbringe lenger tid i Krakow enn kun en dag eller to, anbefales det å la bilen stå den perioden man er der. Man får betraktelig bedre utbytte av oppholdet ved å reise kollektivt. Dessuten er det rimelig, og langt hurtigere enn å kjøre på egenhånd.

5. Skulle man mot formodning komme med egen bil til byen anbefales det å bestille overnatting i Krakow på et sted med egen parkering.

6. Husk regntøy.

7. Betal mest mulig i Krakow med betalingskort – og da helst et med reiseforsikring inkludert.

8. Kjøp vann på flaske. Vannet i kranene i Krakow er nok ikke direkte farlig, men for sikkerhets skyld bør man kjøpe flaskevann. Flaskevann er svært rimelig i Polen i det hele tatt, og innbyggerne i Krakow bruker nesten ikke annet med mindre de koker det først. Det er helt ok å både dusje og bade i det, men frarådes å drikke. Dessuten smaker det ofte kraftig av klor og er generelt lite appetittlig.

9. Ha småmynter klare til eventuelle toalettbesøk. De fleste offentlige toalettene i Krakow krever betaling, gjerne et par zloty, og selv om mange er betjente foretrekker de likevel korrekt betaling. Ta også gjerne med våtservietter til rengjøring av toalettseter og eget toalettpapir.

10. Ta med kart, lommeparlør, gjerne på både tysk og polsk, da ikke alle i Polen snakker engelsk, men ganske mange tysk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *