• Meny
  • Meny

Kontakter og støpsler i Krakow og Polen – trenger du adapter?

Det er få ting som er like ergelige å oppdage som å skulle lade kameraet, mobilen eller bruke hårføner eller barbermaskin for så å oppdage at kontakten ikke passer. Du glemte å sjekke om det er samme type støpsel og strømspenning før du la ut på utenlandsreise? Det gjør du ikke igjen. Det å kunne lese epost og lese nettaviser krever strøm, og det er ofte heller ikke noe alternativ å la laptopen ligge igjen hjemme. Enkelt sagt; Du trenger at dine elektriske apparater har riktig type kontakter!

Det er ikke bare kommunikasjonsmidler som skal ha strøm, men personlige hygieneapparater som tannbørster, barbermaskin og hårfønere eller rettetang er å finne i mange kofferter. Derfor er det en viktig del av ferieforbredelsene, selv om det er bare en langweekend til Krakow, å finne ut hvilken strømspenning det er og hva slags kontakt som passer inn i veggen.

Antall volt i Polen

I Polen er støpslene av typen E, som er en av standardene i Europa, med standard spenning på 230 volt og standardfrekvens på 50 hertz.

De fleste elektriske apparatene man har med seg fra Norge er lagd for spenning mellom 220 og 240 volt og det er derfor ikke noe problem med å plugge disse rett inn i støpslene på ferie i Krakow. De små forskjellene på opp til 20 volt er tatt hensyn til og utgjør ingen forskjell på strømmen som går inn i apparatet. Dersom du skulle ha et elektrisk apparat som er lagd for 100 til 127 volt, som for eksemple elektrisk utstyr fra USA eller andre amerikanske land, tenger du en spenningsomformer og ofte et adapter også. Det finnes reiseadapter som kombinerer funksjonen til både en omformer og kontaktadapter.

Dersom frekvensen på strømuttakene i Krakow og ellers i Polen er annerledes enn i hjemlandet ditt er det ikke anbefalt å bruke det elektriske utstyret du tenker å ta med eller allerede har pakket. Men, hvis det ikke er noen forskjell på spenningen kan du, på egen risiko, teste utstyret en kort stund for å se om det funker og ikke utgjør noen skade. Vær spesielt forsiktig med apparater som bruker bevegelse, rotering eller er tidsstyrte slik som klokker, barbermaskiner eller hårfønere.

Kan du bruke elektrisk utstyr fra Norge i Polen?

For å være på den sikre siden bør du sjekke merkingen på det elektriske utstyret du har før du plugger det i. Dersom det står «input: 100-240V, 50/60 Hz», kan apparatet brukes i alle land over hele verden uten å måtte bruke en strømomformer, men en annen kontakt er ofte nødvendig. Dette er vanlig merking for nettbrett, bærbare datamaskiner, fotoapparater, mobiltelefoner og tannbørster, men for å være på den sikre siden bør du sjekke hva som står på først.

Siden Polen og Norge har samme spenning og frekvens på strømmen er det ikke noe problem å plugge i det du måtte ha med deg hjemmefra. Og reiseadapter trenger du heller ikke ta med for å plugge lader, hårføner eller hva det måtte være i strømstøpslet.

Flere tips om ting du bør huske på reisen til Polen? Les våre generelle guider om Krakow.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *