• Meny
  • Meny

Hva burde du spise i Krakow?

Krakow, og Polen i sin helhet har kanskje ikke rykte på seg for å være blant destinasjonene som tiltrekker seg foodies og andre matelskere. Nå er heller ikke utvalget av Michelin-restauranter så veldig imponerende, men tradisjonsmaten står fortsatt sterkt hos svært mange spisesteder. Husk hvert fall på å ta turen innom en av byens “Milk bars”, tidligere statsfinansierte kafeer fra kommunismens storhetstid. Poenget med barene var å servere god og næringsrik mat, til en svært billig penge, uten fjonge detaljer og glamorøst interiør.

Disse finnes den dag i dag og besøkes ofte av studenter, pensjonister, arbeiderklassen og nysgjerrige turister. Ofte kan du både få dagens suppe, og enkel hovedrett for samme prisen av en forrett på en rimelig restaurant. Glem ikke å prøve “Pierogi”, en polsk type fylt, hvetebasert pasta med utallige varianter av fyll som blant annet grønnsaker, kjøtt, ost, sopp, samt ulike søte varianter med bær og frukt. Kylling- og nuddelsuppen “Rosol” varmer godt på kalde vinterdager, samme med soppsuppen “Zupa grzybowa”. Her vil du også finne ulike retter som tar utgangspunkt i en pannekakerøre med potet, da ofte, mel, egg, moste poteter og salt. Kan spises både som dessert og hovedrett.

Polsk fastfood

Flere utsalgssteder, da i hovedsak fastfoodrestauranter selger mye av såkalte “Zapiekanka”. Dette er navnet på en type sandwich som lages av en halv, stor baguette som fylles med sopp, skinke, tomatsaus og ost, før den gratineres i ovn. Retten er en populær slager for feststemte mennesker som søker etter noe kjapt og enkelt etter å ha kost seg på byen.

Den røkte osten “Oscypek” får du tak i på flere av byens delikatesseforretninger. Prøv den gjerne sammen med ferskt brød og tranebærchutney. Er du i humør for noe mer kjøttrikt kan du eksempelvis gå for “Kielbasa” eller “Golonka”. Førstnevnte er navnet på en polsk pølse som varerier i bruk av ingredienser og tilberedningsmetode. Vanlig er det å bruke svinekjøtt, okse, kalv eller kylling, samt en rekke ulike kryddersammensetninger. Golonka er dog en rett som baserer seg på svineknoke, både røkt og urøkt, som trekkes i vann eller kraft og ofte glaseres før servering. Serveres gjerne med sauerkraut, pepperrot, poteter eller dumplings, sennep og rugbrød.

Godt drikke og søte avslutninger

Måltidene akkompagneres gjerne med en halvliter Tyskie eller Żywiec, to av Polens mest populære ølsorter. Svært ettertraktet er også den polske vodkaen som er kjent for sin rene smak, eventuelt som smaksatte varianter med bringebær, ingefær, vanilje, kirsebær og honning.

Avslutt med en eplekake med krem (Szarlotka), ostekake (Sernik) eller Makowiec, en type gjærbakst som fylles med søtede valmuefrø, nøtter, appelsin og glasur. Se også tips til gode restauranter i Krakow.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar