• Meny
  • Meny

Jagiellonian Universitet

Kasimir III av Polen grunnla i 1364 det som vi i dag kjenner som det jagellonske universitet, eller Jagiellonian University på engelsk (polsk: Uniwersytet Jagielloński). Universitet er å regne som Polens nest største, og definitivt blant landets beste. Internasjonalt er universitetet beryktet for å være blant Europas, og verdens eldste universiteter. Det britiske magasinet Times Higher Education (THE) rangerte i 2006 det jagellonske universitet for å være Polens beste.

Universitetet deler seg inn i 15 fakulteter, deriblant fakultetet for medisin, helsevesen, filosofi, fysikk og kjemi. Videre finnes også fakultetet for jus, samfunnskommunikasjon, polsk språk og politiske studier. Studiene fordeles på nærmere 100 bygninger som ligger spredt rundt om i Krakow. 27 av bygningene, inkludert administrasjonen, holder til ved universitetets hovedplassering.

Norske studenter i Krakow

Universitet har i alt rundt 51 000 studenter, deriblant ca. 3 000 doktorgradstudenter, samt over 6 000 ansatte. Norske studenter har særlig lagt sin elsk på universitets utdannelser innen medisin og odontologi. Studiene er engelskspråklige, og varer i henholdsvis seks år for medisin og fem år for odontologi. Undervisningene holdes separat fra det polske studiet. Opptaksprøve til studiene blir arrangert i Oslo, da med fokus på biologi og kjemi.

Beliggenhet:
Universitet holder til sør-vest i Gamlebyen, knappe 200 meter fra Rynek Glowny som er å regne som sentrums mest sentrale plass.

Fun Fact: Universitetet har stått for utdannelsen til en rekke kjente personer. Blant disse finner vi eksempelvis astronomen Nikolaus Kopernikus (astronomi og matematikk) og pave Johannes Paul II (polsk språk, litteratur og filosofi)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *