• Meny
  • Meny

Distriktet Podgorzé

På andre siden av Wisla-elven ligger området med navn Podgorzé. Distriktet hadde rolle som selvstendig by i tidsperioden 1784 – 1915, før byen ble inkludert i det vi nå kjenner som storbyen Krakow. Tragisk nok så er Podgorzé kjent for å være området der nazistene driftet jødeghettoen som fra 1941 til 1943, huset nærmere 60 000 jøder. Tusenvis av jøder ble enten skutt og drept, eller sendt til de nærligende konsentrasjonsleirene.

Til tross for sin røffe fortid, har Podgorzé gjennomgått store forvandlinger med oppføring av butikker, restauranter og boligområder. Området kan i dag sies å være et stilfullt og historisk bohemområde, uten den store turisttrafikken du finner i Gamlebyen. Det er nettopp denne avsideliggende plasseringen og mystiske stemningen som gjør Podgorzé til Krakows spennende underdog, med sine små puber og billige spisesteder som nesten utelukkende har lokalbefolkningen på kundelisten.

Attraksjoner i Podgorzé

Blant Podgorzés mest kjente attraksjoner finner vi Oskar Schindlers fabrikk, som under andre verdenskrig spilte en svært sentral rolle for redningen av over 1 100 jøder. Verdt en titt er også St. Josefskirken som holder til ved Rynek Podgorski, og den idylliske parken Park Bednarskiego.

Kulturinteresserte vil finne stor inspirasjon med et besøk til MOCAK, Podgorzés relativt nyåpnede museum med store samlinger innen samtidskunst. Flere minner fra Podgorzés tunge fortid hviler på plassen Plac Bohaterow Getta, der store og små stoler er plassert for å representere eiendelene som ghettoens jøder etterlot når de ble transportert til konsentrasjonsleirene. Sør i Podgorzé ligger minnene fra det som tidligere var Płaszów konsentrasjonsleir. Det åpne jordet innehar i dag et stort minnesmerke i stein, samt to mindre monumenter.

Restauranttips: Besøk restauranten Ogniem i Mieczem med adresse Pl. Serkowskiego 7. Restauranten er beryktet for å ha opprettholdt sin tradisjonelle stil og atmosfære, inspirert fra 1600-tallet. Menyen er basert på polsk tradisjonsmat, med store porsjoner, mørt kjøtt og masse smak.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *