• Meny
  • Meny
Reiseguide for Krakow

Reiseguide for Krakow – 10 ting du bør se

Krakow er en fantastisk by som fremhever sine kvaliteter på utrolig mange måter. Heldigvis slapp byen unna det verste bombardementet under siste verdenskrig, noe som gjør at utallige arkitektoniske perler fortsatt står som monumenter over svunnen storhetstid. Så mange flotte attraksjoner finnes det faktisk, at det er vanskelig å velge noen fremfor andre, men likevel har vi satt sammen en liste over ti severdigheter man må få med seg under et opphold i byen.

1. Schindlers fabrikk

Schindlers fabrikk Krakow

Fabrikken som ble overtatt og drevet av den ikke ukjente tyske forretningsmannen Oskar Schindler, men i motsetning til hva tyskerne trodde brukte Schindler fabrikken som skalkeskjul for å redde jøder fra den sikre døden i gasskamrene.

Historien om Oskar Schindler og hans gjerninger er senere filmatisert og man kan i dag besøke fabrikken som nå fungerer som et museum til hans minne. Absolutt verdt å få med seg.

2. Krakows historiske bysentrum

Krakow gamlebyen gater

Regnes for å være et av Polens mest interessante turistmål og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det meste av de gamle bymurene er imidlertid borte, men er til gjengjeld erstattet av et flott parkanlegg som så absolutt er verdt en spasertur.

3. Rynek Glowny

Krakow bysentrum markedsplassen

Krakows hovedtorg som ikke bare er omkranset av spennende bygninger og arkitektur, det skjer også en lang rekke spennende hendelser på torget. Alt fra konserter til utstillinger, og spesielt om sommeren er det flere festivaler man bør få med seg hvis man er i byen. Torget er dessuten med sine rundt 200 ganger 300 meter et av Europas største, og det er også et av de eldste.

4. Mariakirken

Mariakirken Krakow

Beliggende i det nordøstlige hjørnet av Rynek Glowny troner den stolt med sine to tårn høyt hevet over torget. Mariakirkens alter ble i sin tid bygget av den Nürnbergske billedhuggeren Veit Stoss, på midten av 1400-tallet, og det er i dag sannsynligvis verdens største av sitt slag.

5. Jagiellonski Univeristetet

Jagiellonski universitet Krakow

Stiftet så tidlig som i 1364 er det et av Europas desidert eldste universiteter, og flere av bygningene fra den tiden står fortsatt. Blant annet er den gotiske bygningen Collegium Maius et besøk verdig.

6. Den Gamle Synagoge

Den Gamle Synagoge Krakow Polen

Synagogen ligger i bydelen Kazimierz, som opprinnelig ble bygget som en egen by utenfor Krakows gamle bydel, men ble senere inkludert i storbyen ettersom denne vokste. Denne synagogen inneholder i dag også en avdeling av Krakows byhistoriske museum med en utstilling om jødenes kultur og historie i Krakow.

7. Wawel-komplekset

Wawel slottet Krakow

Et tidligere konge- og bispesete som siden tidlig 1000-tallet har ligget strategisk til på en høyde ved elven Wisla. Komplekset inneholder i tillegg til det kongelige slottet også en katedral som gjennom tidene er blitt brukt til en rekke historiske både statslige og religiøse handlinger, og i katakombene ligger de fleste polske kongene begravet.

8. Brama Florianska

Brama Florianska Krakow Polen

Eneste gjenstående rest etter forsvarsverket som i sin tid omkranset det opprinnelige Krakow. Denne delen inneholder porten som leder inn til veien opp til slottet Wawel og er et av de best bevarte gotiske forsvarsanleggene fra 1400-tallet.

9. Nationalmuseet i Krakow

Nationalmuseet Krakow Polen

Med over 780.000 utstilte gjenstander er dette Polens desidert største museum. Museet åpnet på slutten av 1800-tallet og er inndelt i 21 avdelinger, 11 gallerier og inneholder to bibliotek. Beregn god tid i museet, gjerne flere dager.

10. Saltgruvene i Wieliczka

Saltgruver Krakow hovedrom

Riktignok litt utenfor Krakow, men likevel verdt å se. Disse 700 år gamle saltgruvene er oppført på UNESCOs verdensarvliste og det ble utvunnet spisesalt herfra fra 1200-tallet og helt frem til 2007 da driften opphørte. Gruven inneholder flere kapeller, en lang rekke statuer og en katedral(!). Bør sees!

Utover disse finner man rundt 60 kilometer vest for Krakow den beryktede konsentrasjonsleiren Auschwitz, hvor 1.1 millioner jøder ble utryddet under krigen. Det arrangeres daglige turer til leiren fra Krakow, men det kan være lurt å bestille plass til en av disse på forhånd. Spesielt i høysesongen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *