Nowa Huta i Krakow er en bydel bygget ene og alene med et politisk og ideologisk formål, nemlig å endre tankegangen til de konservative katolikkene som opprinnelig var bosatt der. Ved å opprette en stor mengde industrielle arbeidsplasser i byen, trodde myndighetene i det daværende kommunistiske Polen at dette ville undertrykke de religiøse tendensene, slik at de politiske ville overta.
Det hele begynte med at Vladimir Lenin-stålverket åpnet i i 1954, og det gikk ikke mange årene før det hadde etablert seg som Polens desidert største. En posisjon det hadde i mange årtier, frem til landet ble rammet av en økonomisk krise på slutten av 1980-tallet, noe som igjen førte til stålverkets nedleggelse.
Med spor fra kommunismen
Bygningene i området bærer tydelig preg av å være oppført under den kommunistiske æra, og har en lett gjenkjennelig postmodernistisk stil rent arkitektonisk. Området er fortsatt bebodd, og det er mange interessante ting å se. Blant annet administrasjonsbygget fra stålverkstiden er et populært reisemål, likeledes St Johns kirke, opprinnelig påbegynt bygget i 1633 (sluttført 1648), en trekirke som er utvidet flere ganger, men som fortsatt inneholder de originale veggmaleriene, samt et autentisk gotisk krusifiks.
Å vandre blant de monumentale bygningene i dag gir gode assosiasjoner til en svunnen kommunistisk tid, men området er også preget av hyggelige små parkområder og rolige sidegater hvor livet går sin vante gang i typisk rolig Polsk tempo, og så absolutt verdt å bruke tid på. Å komme til Nowa Huta er enkelt, og det går både buss og trikk til området. Se flere tips til attraksjoner i Krakow du burde sjekke ut, blant annet Saltgruvene og Mariakirken.
Skriv en kommentar