• Meny
  • Meny

Saltgruvene i Wieliczka

Ti kilometer sør-øst for Krakows sentrumskjerne Rynek Glówny ligger de kjente Saltgruvene i Wieliczka. Sammen med Auschwitz troner Saltgruvene blant toppen av de mest populære attraksjonene i Krakow.

Saltgruvene har i over 900 år stått for mye av Polens saltproduksjon. Fra tidlig av var saltgruvene en av de virkelig lønnsomme industriene i Krakow, med visse likhetstrekk fra suksessen til Norges fantastiske oljeutvinning.

På 1700-tallet ble Saltgruvenes fokus stadig mer rettet mot turistnæringen og Saltgruvene som turistattraksjon. De besøkende tas med ned langs dype ganger og trappetrinn til de kommer til et vakkert underjordisk museum som fordeler seg på både ganger og åpne kammere. Gruvene strekker seg helt ned til 327 meter under bakken. Hele 125 meter under bakken ligger det et postkontor og suvernirbutikker beregnet for de besøkende.

Tur til Saltgruvene

Etter å ha kjøpt billetter samles dere i flokk med engelskspråklig guide på bakkeplan. Ferden starter med å gå ned 27 etasjer med trapper til dere havner 64 meter under bakken. Deretter fortsetter ferden gjennom en løype på tre kilometer med ulike attraksjoner underveis, herunder statuer, belyste laguner, kapeller, suvernirbutikker og lysekroner.

Spesielt flott er den uthuggede saltversjonen av Leonardo da Vincis «Nattverden». Etter rundt to timer får dere valget om dere vil bli med på en ekstrarunde i Saltgruvenes museumsavdeling med et dypdykk i ulike saltkrystaller og deres innvirkning, eller ta den 135 meter, og 30 sekunder lange heisturen opp til utgangen.

Suvernirbutikkene selger et utvalg av saltkrystaller, små poser med salt, badesalt, saltsmykker og smakstilsatt salt.

Verneverdige saltgruver

Saltgruvene er også en del av UNESCOs register for miljøvernede plasser og har over en million besøkende årlig. Temperaturen i saltgruvene holder seg på ca 15 plussgrader hele året.

Totalt består Wieliczka av nesten 30 mil med korridorer. Saltgruvenes besøkende kan se 3,5 km av disse korridorene. Ikke sjelden foregår det også bryllup, konserter, konferanser og møter i gruvene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

saltgruvene-krakow-guidet-tur

Hvordan kommer du deg dit:
Kollektiv transport tar deg enkelt og billig frem til Saltgruvene fra sentrum av Krakow. Buss nummer 304 tar deg problemfritt fra det store shoppingsenteret Galeria Krakowska og til Saltgruvene. Holdeplassen du skal av på heter «Wieliczka Kopalnia».

Eventuelt kan du bestille taxi fra selskapet «I-CAR», et taxiselskap som brukes flittig blant byens studenter på grunnlag av deres lave priser. Taxi fra sentrum til Saltgruvene kommer på omlag 40 zl dersom du kjører med I-CAR.

Inngangspriser:
Voksen: 200 kr
Barn mellom 4-17 år og student: 155 kr
Barn under 4 år: Gratis

Prisene inkluderer guiding. Prisene for en polsk guide er noe billigere.

Mer om priser og åpningstider i Saltgruvene kan du finne på de offisielle nettsidene her.

Åpningstider:
1. april – 31. oktober: 07.30 – 19.30
2. november – 31. mars: 08.00 – 17.00

Stengetidene angir tiden da billettskranken stenger, samt da siste gruppe får starte omvisningen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *