• Meny
  • Meny

Julemarked i Krakow – dette kan du oppleve

Krakow kan skryte av å ha det best kjente og største julemarkedet i Polen. Det varer i hele seks uker og er sentralt plassert midt i gamlebyen. De lokale skryter av å nærmest garantere hvit snø og julestemning til de som kommer og besøker markedet og er definitivt noe som tiltrekker mange. Julemarkedet er like populært blandt lokale innbyggere som turister.

Julemarkedet i Krakow er et viktig element i løpet av byens høytidssesong. Tradisjonen tro begynner markedet i siste uka av november og varer til andre juledag, og noen ganger lengre. Andre ganger er markedet organisert til å vare helt til 6. januar, en festival som feirer guds realisering i sin sønn, også kjent som tre kongers dag. Derfor er den hyggelige og stemningsfulle shoppingen noe forlenget i forhold til hva mange tenker på med et julemarked. Julefeiringen i Krakow og Polen ellers er fra 24. desember til 2. februar, en god og lang høgtid.

Hvor arrangeres julemarkedet?

Julemarkedet i Krakow finner sted hvert år i byens store sentrale markedsplass, Rynek Glowny, midt i det historiske distriktet i gamlebyen. Det er vanskelig å spore opp opprinnelsen av denne lange tradisjonen fordi markedsplassen har alltid vært hovedscenen for diverse handel der varene endret til mer julebetyngede varer med ankomst av høgtiden.

julemarked-mat-boder-krakow

I dag materialiseres Krakows julemarked i slutten av november i form av en hærskare av treboder. Her selges et bredt spekter av forskjellige juledekorasjoner, gaver, leker, søtsaker og godterier og andre matvarer, kort og mye, mye mer. I tillegg til shoppingen kan man nyte varme middagsretter ute i den friske vinterlufta og kanskje til og med kose seg med et glass gløgg. Andre attraksjoner innvolverer ulike gratise arrangementer som regel en framføring fra barns skuespillergrupper eller kor og landsbyartister som framfører julesanger. Også lokale håndtverkere viser fram sine kunster som for eksempel smeder og treskjærere.

Polske spesialiteter på byens julemarked

Juledekorasjonene som selges på julemarkedet i Krakow er stort sett tradisjonelle både i utforming og motiv. De mest ettertraktede dekorasjonene er de gode gammeldagse håndmalte og fargerike glasskulene, disse fremstår som en polsk spesialitet. Likevel er turister og shoppere ute etter elektronikk og lysblinkende duppedingser, dette kan man også finne på julemarkedet.

Blant bodene er det også mange håndtverkere som produserer lokale varer og kvalitetsvarer. Her er definitivt stedt for å finne keramikk fra landsbyene rundt om i Polen, broderte duker og metallverk. I tillegg er det mange som holder utkikk etter folkekunst som treskulpturer og glassmalerier. På den andre siden er det også er virrvar av boder som er fulle av fantastiske duppedingser og småting.

Gourmeter vil finne et godt utvalg av sesongens søtsaker på julemarkedet i Krakow. Alt fra flerefargede drops og sukkerstenger til krydrete nøtter. Suvernirer som er absolutt verdt å spise er lokale pepperkaker som ofte er hjerteformet og tradisjonelt pyntet med farget glasur.

Prisene på julemarkedet er som regel konkurransedyktige på grunn av alle bodene. Prisnivået ligger generelt lavere i Polen enn i Norge, men likevel kan aktive tilbudsjegere bli skuffet.

Vil du ha et annet godt tips av meg? Dette er Krakow mest populære restauranter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *